1012 Budapest, Várfok utca 7-9. 1/2
Telefon: 06(20)961-3658
 
Legfrissebb bejegyzések
A lélekről
2013-03-27
A personáról
2013-01-30
Bejegyzés Archívum
2016. július (1)
2013. június (2)
2013. március (1)
2013. január (3)
2012. december (4)
2012. március (1)
2011. december (2)
Hírlevél feliratkozás
Linkajánló

Egészség.wyw.hu
 
 
Blog
Az újjászületés szimbolizmusa
2012-12-26
Nyomtatható változat!
Bookmark and Share

    VáltozásHa figyelmesen követjük az álmainkat, akkor láthatjuk, hogy bizonyos álomképeink nem kapcsolódnak közvetlenül a mindennapi lelki életünkkel vagy hétköznapi kapcsolatainkkal.

E képek a modern ember számára olyan ősiek és ismeretlenek, hogy közvetlen módon nem képes megérteni őket.

 

 

    C.G. Jung szerint e képek a pszichének azon részéből származnak, mely az emberiség közös pszichológiai örökségét tartalmazza, az un. "kollektív tudattalanból".

 

    Fontos, hogy tudatára ébredjünk annak, hogy a kollektív tudattalanból származó képek és szimbólumok nagy hatást gyakorolnak mind érzéseinkre mind pedig viselkedésünkre és meghatározzák életünket.

 

Egy aktuális példa erre a következő:

    "Karácsonykor az istenfiú mitológiai születését ünnepeljük, még akkor is, ha nem hiszünk Jézus szeplőtelen fogantatásában, vagy ha valamilyen racionális hitet részesítünk előnyben. Anélkül hogy tudatában lennénk, magával ragad az újjászületés szimbolizmusa. A karácsony egy olyan ősi napfordulóünnep emléke, amely azt a reményt fejezi ki, hogy az északi félteke sivár téli vidéke új életre kel. Intellektuális okoskodásunk ellenére örömet találunk ebben a szimbolikus ünnepben..." J.L. Henderson : Az ősi mítoszok és a modern ember (C.G. Jung: Az ember és szimbólumai 107. o.)

 

  Az újjászületés sokrétű fogalom, több aspektusa van, a megújjulás, a feltámadás, az átalakulás, a változás fogalmát is tartalmazza. Az álmokban megjelenő újjászületéssel kapcsolatos képek, történetek gyakran a személyiség változásának, érésének, gyógyulásának első hirnökei.

     "Az újjászületés lehet lényegi változás nélküli megújulás, amennyiben a megújult személyiség nem lényegében változik meg, hanem csupán a működései, részei gyógyulnak, erősödnek vagy javulnak meg." C.G. Jung: Az archetípusok és a kollektív tudattalan 119.o

Kommentek: 0 » Bejegyzések « Küldje el ismerősének
Új komment:
Név:*
E-mail:*
Üzenet:*
:) ;) :( >:) :| :o :D
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu 2012 © Szautner és Társa Pszichológiai Tanácsadó Bt. · Minden Jog Fenntartva!
A pszichorendelo.hu oldalain megjelenő információk kimásolása, másodközlése a nyilvánossághoz való közvetítése a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül bármilyen módon tilos.