1012 Budapest, Várfok utca 7-9. 1/2
Telefon: 06(20)961-3658
 
Legfrissebb bejegyzések
A lélekről
2013-03-27
A personáról
2013-01-30
Bejegyzés Archívum
2016. július (1)
2013. június (2)
2013. március (1)
2013. január (3)
2012. december (4)
2012. március (1)
2011. december (2)
Hírlevél feliratkozás
Linkajánló

Egészség.wyw.hu
 
 
Blog
Bárcsak ne születtél volna meg!
2016-07-05
Nyomtatható változat!
Bookmark and Share

 Az érzelmi bántalmazás egyik lényege a negatív kommunikáció. Ide tartozik a becsmérlés, a negatív tartalmú kritikák, a szidalmazás, olyan csúfnevek, megszólítások használata, ami fájdalmat okoz és a negatív tulajdonságokkal való felruházás. Súlyos érzelmi bántalmazás ha a szülő a gyermek megszületésével kapcsolatos negatív érzéseit nyiltan és durván kifejezi: “Bárcsak ne születtél volna meg!"

 A bűnbakképzés és a másokkal történő negatív összehasonlítás is érzelmi bántalmazás. Sok esetben megtörténik, hogy a bántalmazó a sértéseket a humor álarca mögé bújtatva, viccelődve fejezi ki.

Az érzelmi bántalmazás másik lehetséges módja, amikor a szülő a teljesítményhez köti a szeretetet, túlzott elvárásokat támaszt a  gyermekével szemben és  figyelmen kívül hagyja a gyermeke életkorából, személyiségéből adódó képességeket. .

Vannak szülők, akik barátként tekintenek a gyermekükre és a problémáikat rendszeresen velük beszélik meg. Az idősebb gyerek a fiatalabb testvérek nevelésébe kapcsolódik be, mintegy szülősegéddé válik.  Ő hordja iskolába, óvodába testvéreit, segít a házi feladatuk elkészítésében. Más esetben a gyermek egyik vagy mindkét szülőről gondoskodik. Ilyenkor a szülő úgy tekint a gyermekére, mintha az az ő saját édesanyja vagy édesapja lenne és a gyermek a szülő gondoskodó szerepét magára vállalva vesz részt kapcsolatukban. A fentebb sorolt esetekben a gyermek elveszíti gyermekkorát és a róla gondoskodó, érte felelősséget vállaló szülőt. Érzelmileg megterhelt állapotba kerül, “koravén lesz” és később nehezen találja meg a helyét a kortársai között.

A ridegen elutasított gyermekek azt tanulják meg, hogy a magány egy biztonságos állapot, és inkább távol tartják, elszigetelik magukat másoktól.

Összességében érzelmi bántalmazásnak tekintjük azt, amikor a bántás, a negatív viszonyulás nem egyszeri túlkapást jelent,  hanem huzamosabb ideig fennálló, krónikussá váló verbális agressziót. Az érzelmileg bántalmazott gyermek nem élheti át a szeretetben megnyugvás biztonságos érzését. Helyette ezek a gyermekek elhiszik, majd belsővé teszik azt a sok rosszat, amit a szüleik róluk mondanak és így súlyosan sérül az önbizalmuk és az önbecsülésük. Gyakran ok nélkül is bűntudatot éreznek, kerülik a komfliktusokat, érzelmeiket nem ismerik fel, a negatív események miatt folyamatosan aggódnak. Felnőttként gyakran betegszenek meg szorongásos, fóbiás, szomatizációs zavarban, depresszióban. Szerencsére feltáró, hosszú pszichoterápiás kezeléssel nemcsak a zavaró tünetek, de a megrekedt személyiségfejlődés is orvosolható. Ajánlott pszichoterápiás módszer valamelyik mélylélektani irányzathoz tartozó analízis vagy pszichoterápia: jungi analízis, pszichoanalízis, jungi pszichoterápia vagy dinamikusan orientált pszichoterápia.

 

Szautner Erika jungi analitikus , pszichoterapeuta

eriszautner@gmail.com

Várfok Pszichoterápiás Rendelő

1012 Budapest, Várfok u. 7.-9.

Kommentek: 0 » Bejegyzések « Küldje el ismerősének
Új komment:
Név:*
E-mail:*
Üzenet:*
:) ;) :( >:) :| :o :D
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu 2012 © Szautner és Társa Pszichológiai Tanácsadó Bt. · Minden Jog Fenntartva!
A pszichorendelo.hu oldalain megjelenő információk kimásolása, másodközlése a nyilvánossághoz való közvetítése a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül bármilyen módon tilos.